Зустріч спільноти практиків програми «Зцілення душі й тіла»

У період з 8 по 14 листопада Україну відвідали розробники програми психосоціальної підтримки «Зцілення душі й тіла» з Центру психосоматичної медицини (Вашингтон, США) на чолі з доктором Джеймсом Гордоном.

В рамках візиту було передбачено проведення американськими фахівцями у Києві та Івано-Франківську групової супервізії для представників 12 регіонів України, які в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» півроку тому пройшли навчання за програмою «Зцілення душі й тіла» і стали її фасилітаторами. Вони оволоділи техніками управління стресом та навичками само- і взаємопідтримки й розпочали групові заняття для мешканців своїх громад із застосуванням цих технік. Сьогодні фасилітатори об’єдналися у спільноту практиків програми для обміну набутим досвідом щодо проведення груп, обговорення досягнень та бар’єрів, а також відпрацювання деяких практичних вправ.

Команда д-ра Гордона не тільки зустрілася з фасилітаторами, а й відвідала групові заняття за участю мешканців громад. Особливо зворушливо пройшло спілкування з підлітками Івано-Франківська, які вже закінчили 8-тижневий курс занять та були готові поділитися своїми відчуттями та враженнями. Багато юнаків зазначили, що завдяки таким вправам, як дихання «м’яким животом», медитація, малювання, струшування та танцювальні рухи, вони змогли навчитися розслаблятися, коли їм потрібно, або навпаки зосереджуватися на тій дії, яку вони зараз роблять. Це їм допомагає в першу чергу у навчанні, наприклад, під час написання контрольних робіт, де вони наразі можуть бути з одного боку зосередженими, з іншого – не зазнавати надмірного стресу. Також за повідомленнями деяких учасників у них поліпшилася комунікація із друзями.

За підсумками візиту фахівці Центру психосоматичної медицини високо оцінили перші результати впровадження інтервенції в українських громадах. Продовжуємо працювати!

Догори