Знайомимо представників громад з програмою психологічної підтримки людей, травмованих війною

Протягом травня – місяця обізнаності з питань психічного здоров’я – в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» проводимо семінари для освітян, представників соціальної сфери, охорони здоров’я та громадських організацій, де знайомимо учасників з програмою «Зцілення душі й тіла» (СМВМ), спрямованою на роботу з психологічними травмами людей, які постраждали від впливу війни.

До України прибули розробники програми з Центру психосоматичної медицини (The Center for Mind-Body Medicine, Вашингтон, США), засновником якого є психіатр за фахом професор Джеймс С. Гордон. Вони поділяться з українцями ефективними техніками для запобігання та управління стресом та допоможуть оволодіти практичними науково-обґрунтованими інструментами для підвищення стійкості та самосвідомості, розвитку само- і взаємодопомоги та розбудови підтримуючого середовища в громадах.

Гості проведуть ознайомчі семінари для представників громад Київської, Житомирської, Вінницької, Чернігівської, Одеської, Тернопільської, Чернівецької та Івано-Франківської областей. Після повернення додому слухачі проінформують про програму мешканців своїх громад і оберуть учасників для навчання на тренінгу «Зцілення душі й тіла», який пройде у Києві з 12 по 20 липня. Загалом на липневому тренінгу 150 представників фокусних громад проєкту навчаться не тільки дбати про своє психічне здоров’я, а й проводити у громадах групові заняття з розвитку психофізичних навичок само- і взаємопідтримки.

«Зцілення душі й тіла» (СМВМ) – це програма з науково доведеною ефективністю, яка успішно впроваджувалась навченими представниками громад у лікарнях, школах, громадських організаціях для підтримки населення, травмованого війною, тероризмом і стихійними лихами в Боснії, Косово, Ізраїлі, Секторі Гази, Гаїті і Пуерто-Ріко, а також для ветеранів США. Дослідження, опубліковані у провідних наукових журналах, довели, що понад 80% дітей та дорослих, які мали діагноз посттравматичного стресового розладу, після 10-12 занять в групах за програмою CMBM позбулися симптомів цього розладу, а досягнуті результати збереглися з часом.

Догори