Серія проведених стратегічних сесій допоможе визначити готовність громад створити простір «Дбаю про себе»

З 14 листопада по 5 грудня наша команда з впровадження активностей напрямку психічного здоров’я провела серію стратегічних сесій щодо створення простору психосоціальної підтримки “Дбаю про себе” у п’яти громадах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я».

Концепція простору “Дбаю про себе” передбачає створення місця на базі одного із закладів соціальної інфраструктури громади, де її мешканці отримуватимуть послуги з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП): матимуть доступ до індивідуальних консультацій психолога та до когнітивно-поведінкової терапії, братимуть участь у групових сесіях, таких як програма «Зцілення душі й тіла», «Самодопомога плюс», а за потреби перенаправлятимуться до інших фахівців. Для втілення цих програм завдяки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» представники територіальних громад пройшли відповідне навчання.

Визначення готовності громад створити у себе такий простір стало основним завданням стратегічних сесій, проведених командою Європейського інституту політики громадського здоров’я наприкінці листопада – на початку грудня 2023 р. у Фастові (Київський регіон), Овручі (Житомирський регіон), Чернівцях (Чернівецький регіон), Лисці (Івано-Франківський регіон) та Бахмачі (Чернігівський регіон).

У заходах взяли участь представники місцевої влади, закладів охорони здоров’я, освіти, соціальних служб та неурядових організацій. Інтерактивна форма зустрічей дозволила лідерам думок громад сформувати власне бачення просторів та узгодити короткострокові й довгострокові плани для втілення спільно напрацьованих ідей у життя.

Загалом до листопада 2024 року у фокусних громадах проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» заплановано створення принаймні десяти просторів психосоціальної підтримки «Дбаю про себе» як ключових складових комплексної мережі послуг з ПЗПСП.

Догори