Тренінги за програмою CETA: розширення доступу до послуг з психічного здоров’я на рівні громад

29 травня в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» ми розпочали навчання надавачів психосоціальних послуг з фокусних громад і партнерських організацій проєкту за програмою CETA (The Common Elements Treatment Approach).

Під час десятиденного інтенсивного тренінгу за допомогою тренерів з Центру психічного здоров’я НаУКМА учасники набудуть навичок надання психологічної підтримки людям зі значними посттравматичними стресовими симптомами, залежностями, тривожними та депресивними станами.

20 фахівців пройдуть навчання у травні-червні, ще одна група з 20 фахівців – у липні. Далі вони зможуть надавати таргетовані послуги на основі когнітивно-поведінкової терапії безпосередньо у громадах – наприклад, у місцевих центрах соціальних служб, на базі громадських організацій тощо.

Тренінг є лише першим етапом комплексного дев’ятимісячного навчання, яке включатиме практичну роботу нових надавачів програми СЕТА та їхню всебічну підтримку у вигляді супервізії з боку фахівців Національного університету «Києво-Могилянська академія» та зустрічей з обміну досвідом у формі «спільноти практиків».

СЕТА — це програма психологічної допомоги, орієнтована на потреби ветеранів та членів їхніх родин, яка була розроблена дослідниками психічного здоров’я університету Джонса Гопкінса (США). В Україні проєкт реалізується університетом Джонса Гопкінса у співпраці з Центром психічного здоров’я НаУКМА і ГО «Слова допомагають». Зараз СЕТА ефективно використовують для роботи з наслідками травми, депресією, зловживанням писхоактивних речовин та тривогою спеціалісти у всьому світі. Для України програму адаптували, щоб вона відповідала потребам українських ветеранів, переміщених осіб та волонтерів. Всі методики програми ретельно досліджені та неодноразово випробувані.

Догори