Науково-практична конференція «Спільнота практиків психосоціальних інтервенцій»

28-29 березня у Києві відбулась науково-практична конференція «Спільнота практиків психосоціальних інтервенцій». На заході зустрілися майже 100 фахівців, дотичних до системи охорони психічного здоров’я, які протягом минулого року завдяки проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» пройшли навчання за програмами mhGAP, «Самодопомога плюс», «Зцілення душі й тіла» та CETA.

Певні програми з психічного здоров’я і психосоціальної підтримки можуть впроваджувати різні спеціалісти: лікарі й медичні сестри\брати первинної ланки, психологи, соціальні працівники або ж активні представники громад. Проте всі ці програми є науково обґрунтованими і мають спільну мету – максимальне розширення кола практикуючих фахівців, які можуть надати кваліфіковану психосоціальну допомогу мешканцям своїх громад.

На дводенній зустрічі у столиці проєкт зібрав практиків з восьми регіонів України, які після навчання найбільш активно розпочали впровадження послуг з психічного здоров’я та психосоціальної підтримки. Фахівці мали змогу обмінятися успішним досвідом та контактами, налагодити очне професійне спілкування, ознайомитися із засадами та підходами психосоціальних інтервенцій, що впроваджують колеги, а також оволодіти новими знаннями й навичками та відпрацювати їх під час виконання практичних вправ.

Зокрема, на конференції детально обговорено нові тематики, а саме:

  • «Невидимі травми війни» –  особливості підходу до роботи з військовими та ветеранами (лектор Тетяна Сіренко, заст. директора Центру психічного здоров’я та реабілітації ветеранів «Лiсова Поляна» МОЗ України)
  • Когнітивно-поведінкові підходи в роботі фахівців першої лінії (лектор Павло Горбенко, ГО «Слова Допомагають»)
  • Особливості розладів харчової поведінки у дітей та молоді (лектор Вероніка Сіленок, Центр здоров’я та розвитку «Коло сім’ї»)
  • Травма-інформований підхід як базовий підхід (лектор Христина Колесник, проєкт PHS R&R)
  • Вплив війни на психологічне благополуччя дитячого населення (лектор Ігор Марценковський, зав. відділу психічних розладів дітей та підлітків ДУ «Інститут судової психіатрії МОЗ України»)
  • Допомогу людям із проблемами вживання психоактивних речовин під час війни (лектор Гєла Каландія, зав. амбулаторним відділенням КНП «КМНКЛ Соціотерапія»)

Дякуємо запрошеним експертам за поширення безцінного досвіду та фахівцям, які ділились випадками з власної практики на панельних дискусіях!

Дякуємо регіональним координаторам нашого проєкту за те, що надихаєте колег та стаєте провідниками справжніх змін у сфері психічного здоров’я в Україні!

Дякуємо учасникам конференції за щоденну кропітку роботу в ваших громадах, адже саме ця робота є запорукою розбудови нової стійкої системи громадського здоров’я – науково обґрунтованої, гнучкої, емпатичної, орієнтованої на потреби кожного члена суспільства!

Догори