Перший форум із психічного здоров’я

18-20 жовтня у Києві відбувся Перший форум із психічного здоров’я, який приймає Україна «Рух до системи та послуг із психічного здоров’я майбутнього: досвід України з розбудови спроможностей, відновлення та удосконалення».

Захід було організовано Всесвітньою організацією охорони здоровʼя (ВООЗ) та Координаційним центром із психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України в межах Всеукраїнської програми ментального здоров’я, яка впроваджується під патронатом Першої леді Олени Зеленської. 

Форум зібрав усіх провідних українських стейкхолдерів та іноземних експертів, причетних до розбудови системи доступних, якісних та безбарʼєрних послуг в сфері охорони психічного здоров’я, а також побудови культури піклування про психічне здоров’я.

У заході взяли участь фахівці Європейського інституту політики громадського здоров’я, які здійснюють впровадження активностей напрямку психічного здоров’я в рамках проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я». Наша команда звітувала про результати діяльності проєкту за рік, ділилася з колегами досвідом щодо картування послуг з психічного здоров’я в регіонах та презентувала концепцію просторів «Дбаю про себе».

Серед багатьох важливих тем Форуму було розширення доступу до послуг з психічного здоров’я для всіх українців, які цього потребують. Рішення, що перевірено міжнародним досвідом та наразі щодня поширюється в Україні, – надання відповідної допомоги медиками первинної ланки, зокрема сімейними лікарями. Наразі понад 46000 лікарів завершили курс ВООЗ mhGAP, що надає необхідні навички та знання, а в 705 медичних закладах країни вже надають послуги з психічного здоров’я.

Під час доповіді щодо інтеграції послуг із психічного здоров’я на рівень первинної медичної допомоги, директорка з координації органів влади Координаційного центру з психічного здоров’я при Кабінеті Міністрів України Ірина Микичак висловила вдячність усім партнерам, які здійснюють навчання сімейних лікарів за програмою клінічного ведення психічних розладів mhGAP. Особливо відзначені були результати роботи проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я», завдяки якій була навчена найбільша кількість фахівців первинної ланки системи охорони здоров’я за останній рік.

Догори