10 жовтня – Всесвітній день психічного здоров’я

Для українців дбати про своє ментальне здоров’я щодня – це нагальна потреба, адже незважаючи на постійний стрес в умовах війни, ми маємо справлятися з тривогою, підтримувати близьких та продовжувати працювати.

Втрата почуття безпеки, переміщення в інші регіони або за кордон, втрата роботи й звичного середовища, невпевненість у майбутньому, фінансові труднощі, тривога за близьких – все це наслідки війни, які кожного дня позначаються на психічному стані мешканців України. За прогнозами Міністерства охорони здоров’я психологічна допомога невдовзі знадобиться понад 15 мільйонам українців, з них близько 3-4 млн потребуватимуть медикаментозного лікування певних психічних розладів помірної або тяжкої форми.

Особливо чутливими до негативного впливу війни є ветерани, члени їхніх сімей, а також діти. Серед військовослужбовців тривожні, депресивні та інші розлади трапляються вдвічі частіше, ніж серед цивільного населення; симптоми ПТСР розвиваються у 12–20% військових, які перенесли бойову травму, але не звернулися по психологічну допомогу. Діти з травматичним досвідом внаслідок бойових дій значно частіше, ніж їхні однолітки без такого досвіду, страждають від тривожних, дисоціативних, поведінкових розладів та депресії, а також більш схильні до зловживання алкоголем і наркотичними засобами.

Стрес, тривога, пригнічений стан та інші симптоми, які виникають внаслідок психотравмуючих подій, призводять до погіршення фізичного здоров’я людини, зменшення її працездатності та спричиняють проблеми у соціальних стосунках. Проте через слабку культуру піклування про психічне здоров’я та існуючі у нашому суспільстві стереотипи щодо осіб з психічними розладами люди часто звертаються до фахівців тільки тоді, коли хвороба помітно загострилась і вийшла за межі початкової стадії, на якій її лікування потребувало б менше часу й зусиль.

Сьогодні, у Всесвітній день психічного здоров’я, Проєкт USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» вкотре наголошує на необхідності дбати про свій емоційний стан та привертає увагу до ресурсів, інструментів та послуг з підтримки психічного здоров’я, які впроваджуються та поширюються в Україні, в тому числі завдяки діяльності нашого Проєкту. 

Як зрозуміти, що мені або моїм близьким потрібна допомога?

Зверніться по допомогу, якщо Ви або Ваші близькі маєте один або декілька з наступних симптомів протягом понад двох тижнів:

  • Постійне почуття смутку, тривоги або безнадії
  • Почуття провини, нікчемності або безпорадності
  • Почуття дратівливості або неспокою
  • Нав’язливі спогади, постійні занурення в події минулого
  • Втрата інтересу до занять або хобі, які колись приносили задоволення
  • Постійне відчуття втоми
  • Труднощі з концентрацією, запам’ятовуванням деталей або прийняттям рішень
  • Розлади сну
  • Переїдання або втрата апетиту
  • Апатія, небажання жити
  • Постійні болі (головний біль, судоми або проблеми з травленням), які не полегшуються після лікування 

До кого я можу звернутися по допомогу?

Почніть з візиту до сімейного лікаря. Наразі тисячі українських сімейних лікарів, терапевтів та педіатрів пройшли навчання за програмою клінічного ведення психічних розладів mhGAP та надають психологічну та психіатричну допомогу у медичних закладах первинної ланки.

За згодою пацієнта лікар проведе скринінг на психічні розлади, призначить лабораторні дослідження та у разі потреби направить до іншого фахівця. Сімейний лікар може надати першу психологічну допомогу пацієнту та підтримати членів його родини, а також навчити технікам самодопомоги.

Карта надавачів допомоги на сайті НСЗУ: https://cutt.ly/xwu337x2

Чи можна отримати допомогу по телефону або в інтернеті?

Так, Ви можете отримати кваліфіковану безкоштовну допомогу, не звертаючись безпосередньо до медичного закладу. Перегляд тематичних матеріалів на інтернет-ресурсах партнерів нашого Проєкту може стати першим кроком до усвідомлення проблеми, допоможе зорієнтуватися у питаннях психічного здоров’я та отримати поради щодо допомоги собі та близьким, зокрема дітям.

Щоб отримати консультацію дистанційно, запишіться на онлайн-прийом на платформі “Mental Help” (www.mentalhelp.com.ua) або зателефонуйте на лінії підтримки:

  • Лінія Національної психологічної асоціації: 0 800 100 102 (з 10 до 20, щодня)
  • Гаряча лінія емоційної підтримки МОМ: 0 800 211 444 (з 10 до 20, щодня)
  • Гаряча лінія для ветеранів та ветеранок: 0 800 33 20 29 (цілодобово, щодня)

Більше контактів гарячих ліній психологічної допомоги в Україні та за кордоном, доказові техніки самодопомоги при стресі та корисні поради, які допоможуть піклуватися про ментальне здоров’я, Ви знайдете на наступних ресурсах:

  • Всеукраїнська програма ментального здоров’я «ТИ ЯК»: howareu.com
  • Проєкт «Психічне здоров’я для України»: mh4u.in.ua

Дбайте про себе! Будьте здорові!

Догори