40 українських фахівців пройшли навчання за програмою CETA

Тренінги для двох груп з 20 фахівців Вінницької, Житомирської, Івано-Франківської, Київської, Одеської, Тернопільської, Чернівецької та Чернігівської областей пройшли у Києві 29 травня – 9 червня та 03 – 14 липня 2023 року.

Надавачі психосоціальних послуг з фокусних громад і партнерських організацій проєкту USAID «Розбудова стійкої системи громадського здоров’я» взяли участь у двох тренінгах за сертифікаційною навчальною програмою СЕТА (The Common Elements Treatment Approach – Трансдіагностичний терапевтичний підхід на основі спільних елементів).

Навчання проводили тренери Центру психічного здоров’я та психосоціального супроводу Національного Університету «Києво-Могилянська Академія» (НаУКМА).

Протягом десятиденних інтенсивів учасники опановували навички надання психологічної підтримки людям зі значними посттравматичними стресовими симптомами, залежностями, тривожними та депресивними станами. Зокрема, вони ознайомилися з такими елементами програми як залучення та психо-едукація, когнітивний коупінг/думати інакше; поведінкова активація; протистояння страхам і травматичним спогадам; оцінка та планування безпеки; втручання щодо зловживання психоактивними речовинами; управління тривогою.

СЕТА  – це програма психологічної підтримки людей, які зазнали наслідків військового конфлікту в Україні та переживають сильний стрес. Вона передбачає комплексну допомогу людям, які мають депресію, підвищену тривожність, ПТСР, проблеми зловживання психоактивними речовинами тощо. Програма розроблена в рамках когнітивно-поведінкового підходу групою з прикладних досліджень психічного здоров’я університету Джонса Гопкінса (the JHU Applied Mental Health Research Group -AMHR).

Догори