John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
John Doe
John Doe@username
Read More
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Previous
Next

Це заголовок

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Допомога літнім людям з ВІЛ: спільні проєкти Єлю та ЄІПГЗ

На сайті Медичної школи Єльського університету розповіли про два проєкти, які науковці Єлю реалізують в Україні спільно з українськими колегами, зокрема з командою Європейського інституту політики громадського здоров’я.

Інфекційне відділення Єльського університету отримало два гранти Національного інституту здоровья США (NIH) для роботи в Україні.

Yale Infectious Diseases Earn Two NIH Grants For Work In Ukraine

Відділення інфекційних хвороб Єльського відділу внутрішньої медицини нещодавно отримало два гранти від Національного інституту здоров’я США на проведення досліджень щодо підвищення рівня підтримки літніх пацієнтів з ВІЛ в Україні.

Головний дослідник обох проєктів – к.м.н., доцент Юлія Розанова (інфекційні хвороби).

«Ця робота в Україні є моїм особистим і професійним покликанням, яке ґрунтується на тривалих стосунках з моїм співдослідником і старшим колегою доктором Ріком Алтісом, пов’язаних зі сферою боротьби з ВІЛ серед осіб, які перебувають у несприятливому становищі. Я вивчала соціальну геронтологію, і предметом особливого інтересу для мене є проблеми зі здоров’ям людей похилого віку, зокрема такі, де перетинаються ВІЛ та залежності. Завдяки нашій налагодженій співпраці я була рада знайти колег в Україні зі схожими інтересами. Криза COVID-19 і війна, що зараз триває, тільки зблизили нашу команду і допомогли нам розробити нові методи дослідження», – сказала Юлія Розанова.

Через війну в Україні робота могла призупинитися, але дослідники проявили гнучкість. «”Звичайне життя” закінчилося у перші тижні війни, але готовність людей до роботи була вражаючою – наша наукова команда швидко зреагувала на кризові реалії та змогла переосмислити механізми та інструменти дослідження. Робота стала терапевтичною, як для учасників дослідження, так і для нас самих», – сказала дослідник Європейського інституту політики громадського здоров’я Ірина Завірюха (Україна).

Перший грант «Адаптація “помічника з прийняття рішень щодо розкриття інформації” для поліпшення результатів роботи з ВІЛ-інфікованими людьми похилого віку в Україні» зосереджується на стратегіях, які допомагають літнім людям приймати обґрунтовані рішення щодо їхнього ВІЛ-статусу, в тому числі рішення щодо розкриття інформації про нього, особливо якщо таке розкриття допоможе їм отримати додаткову підтримку.

«Ми адаптуємо заснований на наукових доказах «помічник з прийняття рішень», щоб створити окрему самостійну версію під назвою PORADA (абревіатура «Pursuing Optimal Results over Aging via Decision Aid», дослівно: прагнення досягти оптимальних результатів на тлі процесу старіння за допомогою «помічника з прийняття рішень»), і пілотуємо її, щоб допомогти літнім людям з ВІЛ приймати зважені рішення щодо розкриття інформації про їхній ВІЛ-статус з урахуванням їхніх унікальних потреб”, – пояснила Розанова. «PORADA» українською мовою звучить так само, як «порада»  (тобто має значення, відповідне до цілей проєкту – пер.).

Соціальні працівники впроваджуватимуть «PORADA» серед 80-ти людей похилого віку з ВІЛ, у житті яких є принаймні одна важлива людина, якій вони не розкрили свій ВІЛ-статус. За учасниками спостерігатимуть протягом 12 місяців і порівнюватимуть їх з 40 відібраними учасниками, які отримують лікування як і раніше.

У 2020 році літні українці з ВІЛ повідомляли про низький рівень розкриття ВІЛ-статусу своїм особистим мережам підтримки. Для людей, які не розголошували свій ВІЛ-статус, вірогідність дотримання плану прийому ліків була на 20 відсотків менше, а половина з них з меншою вірогідністю лікувалася від інших хвороб, ніж ті, хто розкрив свій статус.

«Наша команда спостерігала, як пацієнти, яким вперше діагностують ВІЛ у старшому віці, або вже відомі нам ВІЛ-пацієнти по мірі старіння, зазнають соціальної і медичної маргіналізації та ізоляції. Будучи літніми батьками, бабусями та дідусями, вони стикаються з унікальними медичними та культурними проблемами, які ми прагнемо вирішити за допомогою цього нового дослідження», – каже одна із дослідниць, доктор медичних наук, магістр охорони здоров’я, доцент кафедри медицини (інфекційні захворювання) Шила Шеной.

Іншими дослідниками гранту є доктор медичних наук Рік Алтіс, (Медична школа Єльського університету, Єльська школи громадського здоров’я, США); доктор філософії Валері Ерншоу (Делаверський університет, США); лікар, магістр громадського здоров’я Олександр Зезюлін, канд.біол.наук. Тетяна Кирязова та лікар Ірина Завірюха (Європейський інституту політики громадського здоров’я, Україна).

Другий грант «Адаптація та виживання під час війни в Україні: життєвий досвід людей похилого віку з ВІЛ та їхніх постачальників медичних послуг» є вдосконаленням програм типу «Hівний рівному» для створення стратегії під назвою PROST, яка допомагає літнім людям з ВІЛ повернутися до лікування ВІЛ-інфекції та травматичних синдромів, пов’язаних з війною.

На тлі інтенсифікації війни в Україні з 24 лютого 2022 року під час її другої фази експерти галузі охорони здоров’я попереджають про можливий крах системи лікування ВІЛ-інфекції та втрату десятиліть досягнень у таких пріоритетних сферах, як лікування ВІЛ-інфекції та наркозалежності.

Адміністративний додаток до поточного гранту «Адаптація програми «Рівний рівному» для літніх ВІЛ-інфікованих пацієнтів, що не отримують лікування в Україні», розроблений Розановою та Шеной, базується на попередньому гранті, який мав на меті адаптувати розроблений у США заснований на доказах посібник «Рівний рівному» для створення інтервенції PROST.

Дослідники розроблять і запровадять новий компонент стратегії PROST «Рівний рівному» для використання під час гуманітарної кризи, використовуючи триангульовані дані телефонних інтерв’ю з літніми людьми з ВІЛ та їхніми лікарями. Додаткові дані опитування, зібрані безпосередньо перед війною, доповнять ці інтерв’ю та включатимуть оцінку фізичного та психічного здоров’я, соціальної підтримки, ризикованої поведінки, а також рівня залучення у лікування ВІЛ та отримання інших медичних послуг.

Співробітник Єльської школи громадської охорони здоров’я доктор філософії, магістр охорони здоров’я, доцент кафедри епідеміології (мікробні захворювання) Каве Хошнуд каже: «Як медичні працівники та науковці, ми не маємо влади чи інструментів, щоб покласти край війні Росії в Україні, але ми прагнемо використати наш досвід для усунення численних негативних наслідків цієї війни для здоров’я українського народу. Розуміння та вирішення проблем, з якими стикаються ВІЛ-позитивні українці віком від 50 років, є одним із прикладів нашого прагнення».

Окрім Розанової, Шеної та Хошнуда, учасниками гранту є Алтіс, Зезюлін, Кір’язова та Завірюха. Зезюлін і Завірюха прокоментували, що, незважаючи на війну, їхні дослідження вдалося продовжити.

«24 лютого 2022 року Росія вторглася в Україну, в результаті чого понад 6,3 мільйона українців залишили країну, а третина населення була переміщена. Але, незважаючи на війну, наші дослідницькі проєкти не припинялися. Наша команда переформатувала робочі графіки та технічні підходи, що дозволило нам продовжити дослідження. Працювати в Україні варто, оскільки країна продемонструвала докази демократичного розвитку, економічного та технічного прогресу. Важливо підтримувати цю тенденцію в нашому науковому секторі, тому що будь-який успіх в Україні може призвести до позитивних змін у всьому світі», – сказав Зезюлін.

«Як старшому наставнику мені особливо приємно бачити, як молодші дослідники досягають успіху у своїй науковій кар’єрі, водночас вносячи надзвичайні зміни як в життя наших колег, які працюють в Україні, так і у життя своїх пацієнтів», — зазначив Алтіс, який працює в Україні з 2004 року.

«Ми глибоко вдячні Національному інституту геронтології та Національному інституту психічного здоров’я за підтримку наших досліджень у ці історичні часи», — говорить Розанова.

Джерело: medicine.yale.edu

Догори