Розвиток програми ЗПТ та покращення доступу до послуг з психічного здоров’я: обговорюємо перспективи

Наші фахівці презентували результати досліджень, присвячених бар’єрам для подальшого розвитку програми замісної підтримувальної терапії в Україні, а також поширеності психічних розладів серед пацієнтів програми ЗПТ.

На онлайн-зустрічі 24 червня дослідники Європейського інституту політики громадського здоров’я Костянтин ДумчевТетяна Кірьязова та Мирослава Філіппович представили стейкхолдерам дані, отримані під час проведення досліджень «Оцінка бар’єрів доступу до ЗПТ та оцінка моделей надання послуг у контексті їх ефективності» та «Вивчення поширеності психічних розладів серед пацієнтів програми ЗПТ». 1 липня відбулось обговорення практичних кроків для оптимізації програми ЗПТ та підвищення доступності послуг з психічного здоров’я для пацієнтів ЗПТ.

Зокрема, рекомендовано посилення роботи НУО, які працюють з ЛВІО у програмах зменшення шкоди, проведення заходів з інформування та навчання співробітників НУО та медичних закладів для протидії їхнім власним міфам та формування навичок комунікації. Запропоновано покращити прозорість формування тарифів НСЗУ та збільшити вартість пакету ЗПТ, а також дослідити вплив масового переведення пацієнтів ЗПТ на самостійний прийом на ефективність лікування та утримання в програмі.

У сфері психічного здоров’я позитивні зміни очікуються за умов запровадження моніторингу та забезпечення виконання обстежень з психічного здоров’я згідно Стандартів, розробки маршрутів пацієнтів із супутніми психічними розладами, в яких передбачено подальше обстеження та лікування. Також рекомендовано розробити інформаційні заходи для підвищення обізнаності пацієнтів з питань психічного здоров’я.

Звіт за дослідженнями з усіма результатами та висновками незабаром буде оприлюднений у вільному доступі.

Дослідження проводились Європейським інститутом політики громадського здоров’я у серпні-грудні 2021 року в рамках угоди з Центром громадського здоров’я України.

Прокрутка до верху